Lessen

De Dordtsche Manege geeft paard- en ponyrijlessen aan beginnende en gevorderde ruiters. Alle lessen worden gegeven door gediplomeerde instructrices. 

Heb je nog nooit ècht les gehad is het voor de volwassenen verstandig te beginnen met een privéles. Op die manier heb je een half uur alle aandacht van de instructeur en begin je lekker veilig aan d

 

Lessen

De kinderen beginnen op de dekenlessen (vanaf 6 jaar). Dit zijn lessen van een half uur waarin zoals de naam al zegt de kinderen op een deken zitten Ze leren op deze manier zelfstandig zitten zonder de steun van zadel en beugels te zoeken. Hierna stromen ze door naar de 1 uurs ponylessen. Onze manege is uniek in deze lesvorm, en staat dan ook bekend om het afleveren van ruitertjes die een goede zit en evenwicht hebben.

De lessen worden verdeeld in beginners, halfgevorderd en gevorderd. De instructie bepaalt uiteindelijk in welke les een ruiter thuis hoort. 

Hiernaast zijn ook springlessen, waaraan je kan deelnemen als je naar het oordeel van de instructie voldoende nivo in de dressuurles hebt 

Naast de groepslessen is er ook de mogelijkheid om van de verschillende instructeurs privéles te krijgen, om de puntjes op de i te zetten. Je kunt niet alleen les krijgen in het rijden, maar ook in het leren longeren, met zowel één als twee longeerlijnen. 

Privélessen

Een privéles, het woord zegt het al, is helemaal voor jou alleen. Je hebt de instructeur helemaal voor jezelf,  iedere minuut zijn of haar aandacht. Zo leer je natuurlijk heel veel, want je wordt bijna iedere minuut begeleid. Vaak kom je zo over een dood punt heen en kun je in de gewone lessen ook weer verder met wat je geleerd hebt in de privéles. 

Je kunt les krijgen in een heleboel dingen; dressuur, springen, wedstrijdrijden, longeren enz.

Privélessen worden in overleg zowel overdag als ‘s avonds gegeven en door alle instructeurs. De afspraak wordt via de bar of de instructeur zelf gemaakt. Wanneer je het opgeeft aan de bar, word je teruggebeld voor de afspraak.

Springles

De Dordtsche Manege heeft niet veel echte springlessen. Springen is wel iets wat soms in de dressuurlessen geoefend wordt. Het houden van balans boven een sprongetje of wanneer je over balken draaft, is iets wat iedere ruiter op een bepaald niveau moet leren. Want ook tijdens een eventuele buitenrit kan het gebeuren dat je over iets heen moet en dan is het belangrijk dat je dat geleerd hebt. 

De ruiters die in de springles willen, kunnen dit aangeven aan de bar. 

Lessen voor beginners

Deze lessen van een uur worden dagelijks gegeven. De ponylessen zijn ’s middags en de lessen voor volwassenen zijn ’s avonds. In het weekend zijn de paardenlessen ’s ochtends en de ponylessen ‘s middags  Van de ruiters wordt verwacht dat ze zelf hun paard of pony opzadelen. Ook na de les zijn ze verantwoordelijk voor de verzorging van het paard en het opruimen van de spullen. Hiermee proberen wij de ruiters de juiste omgang met paarden en pony’s bij te brengen. En natuurlijk worden ze hierbij geholpen door de medewerkers op stal, zeker in het begin.

Half-gevorderde en gevorderde lessen

Deze lessen van een uur zijn zowel door de week als in het weekend. In deze lessen wordt er van de ruiters verwacht dat ze zelf hun paard of pony poetsen, opzadelen en naverzorgen. In deze lessen gaan we verder met de houding en de zit van de ruiter. Want zit een ruiter goed te paard, dan kunnen ze de hulpen ook goed geven en zal het paard goed luisteren. Vandaar dat wij heel erg letten op de ruiter en in de eerste instantie minder op het paard. 

Alle lessen zijn erop gebaseerd de ruiter eerst te leren in balans te zitten, dus zonder het paard te hinderen. We leren ze dat bijvoorbeeld door middel van spelletjes, zonder beugels rijden, gymnastiek te paard en het rijden van proefjes voor de onderlinge wedstrijden. 

Zijn de ruiters zover dat ze, zonder zich vast te houden aan de mond van het paard, in evenwicht kunnen blijven zitten gaan ze verder. Nu is het belangrijk dat de ruiters leren een constante verbinding te maken met de mond van het paard. Dus het paard te volgen met beide handen in alle bewegingen die het maakt, zonder het contact te verliezen. Een hele kunst! Om dit goed te leren, zal de ruiter veel verschillende paarden moeten rijden, want van elk paard leer je wat anders. 

In de gevorderde lessen gaan we nog een stukje verder. Hierin gaan we oefenen het paard te laten ontspannen en nageven in nek- en kaakgewricht. Hierbij brengt het paard zijn hoofd naar beneden en komt de hals in een mooi boogje. Want zeg nou eerlijk, zo wil toch iedereen leren rijden! 

Bedenk wel dat je hier niet zomaar komt, maar door vallen (niet letterlijk!) en opstaan en met de nodige zweetdruppeltjes en tranen maar de aanhouder wint, ook in de paardensport!

Prijzen

Prijzen groepslessen manegepaard/pony

Pony dekenles (1/2 uur) p/mnd€34,50
Ponyles p/mnd€58.00
Paardenles p/mnd€73,00
  
Paardenles p/kwartaal€216.00
Losse pony dekenles (1/2 uur)**€10.00
Losse ponyles**€15,00
Losse paardenles**€20,00
Priveles 1/2 uur€26,00

Het lidmaatschap is gebaseerd op 1 x per week les (4 x per maand) en is 12 maanden per jaar verschuldigd. 1 x per kwartaal is er een 5e les per maand, deze is gratis, ter compensatie van evt. gemiste lessen dat kwartaal.

We hebben gekozen voor kwaliteit en continuiteit in onze lessen en rijden in vaste kleinere groepen (dekenles 7. ponyles 8, paardenles 7  terwijl bij de overige maneges in onze regio de groepsgroottes tusssen de 10 en 15 zitten).

Een consequentie van deze keuze is dat bij ons het inhalen van lessen niet mogelijk is, immers dat zou de groepsgrootte ineens kunnen verhogen en de vaste groepsdynamiek van de lessen verstoren. 

Voor meerdere tarieven neemt u contact op.

** alleen mogelijk voor abonnementhouders, proeflessen de lopende maand